Artikkelikuva

Mielipidekirjoitus: Kansainväliset osaajat eivät odota

Kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden kiinnittyminen suomalaisiin yrityksiin on kriittinen asia, joka pitää hoitaa kuntoon.

Helsingin Sanomissa oli osuva kirjoitus kansainvälisten osaajien työllistymisestä suomalaisyrityksiin (Mielipide 1.9.). Huoli kansainvälisten opiskelijoiden harjoittelupaikkojen ja työpaikkojen löytymisestä on todellinen. Ne, jotka saavat harjoittelupaikan suomalaisessa yrityksessä, jäävät hyvin paljon todennäköisemmin Suomeen kuin opiskelijat, jotka lähtevät harjoitteluun ulkomaille.

Uudellamaalla puolet kansainvälisistä tutkinto-opiskelijoista on työllistynyt vuosi valmistumisensa jälkeen, ja vajaa neljäsosa on muuttanut pois Suomesta. Muualla maassa nämä luvut ovat huonompia. Kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden kiinnittyminen suomalaisiin yrityksiin on kriittinen asia, joka pitää hoitaa kuntoon.
Helsingin seudun kauppakamari tekee konkreettisia toimia yritysten kansainvälisten rekrytointivalmiuksien tukemiseksi. Starttaamme tänä syksynä viestintäkampanjan, jossa tuomme esille eri toimialojen yritysten hyviä käytäntöjä ja konkreettisia ratkaisuja kansainvälisen työvoiman rekrytoimiseksi. Tämä on opiksi yrityksille, jotka eivät ole vielä rekrytoineet kansainvälisiä osaajia. Jäsenkyselyymme vastanneista yrityksistä 41 prosenttia ei ollut vielä harkinnut ulkomaalaisen osaajan rekrytoimista tai vuokraamista. Tähän on saatava muutos.

Yksi keskeinen pullonkaula on se, miten opiskelijat ja yritykset löytävät toisensa. Suomesta puuttuu rekrytointi- ja työnvälitysalusta, jonka kautta yritykset tavoittavat kansainväliset osaajat helposti ja nopeasti. Ratkaisun tulee olla moderni, helppokäyttöinen ja avoimeen rajapintaan perustava palvelu.
Kauppakamari on käynnistänyt kehitystyön, jota toivottavasti pääsemme toteuttamaan yhteistyössä Business Finlandin, opetus- ja kulttuuriministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, korkeakoulujen ja suurten kaupunkien kanssa.

Markku Lahtinen
johtaja

Johanna Larsson
projektipäällikkö
Helsingin seudun kauppakamari

Tämä mielipidekirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 3.9.

Lue myös

Mielipidekirjoitus: Ydinkeskusta voi tarjota kodin jopa 10 000 uudelle asukkaalle (HS 23.9.2023)

Toimittaja Lari Malmberg viittasi kommentissaan (”Helsingin ydinkeskustalla on iso ongelma ja...

Kannanotto: Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitelma MAL 2023 -luonnos

Helsingin seudun kauppakamarin kannanottona esitetään seuraavaa: Yleistä MAL 2023 on strateginen...

Toimitusjohtajalta: Otetaan osaajat avosylin vastaan

Suomessa on vuonna 2040 peräti 200 000 lasta vähemmän ja 100 000 työikäistä vähemmän – mutta 300...