Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
CBAM-asetuksen mukaan vain valtuutettu CBAM-ilmoittaja saa tuoda unionin tullialueelle CBAM-tavaroita 1.1.2026 lähtien. CBAM-mekanismia sovelletaan korkean hiilijalanjäljen omaaviin tuotteisiin eli rauta- ja teräteollisuuteen, alumiiniin, lannoitteisiin, sementtiin, tuontisähköön ja vetyyn sekä tiettyihin raaka-aineisiin.
Tullin sivuilta löytyy lista hiilirajamekanismin alaisista tuotteista.
Yritys, joka harjoittaa hiilirajamekanismin eli CBAM Carbon Border Adjustment Mechanism -asetuksen piiriin kuuluvien tuotteiden maahantuontia ilman siirtymäkauden raportointia ei voi saada CBAM-ilmoittajan maahantuontilupaa rajoituksen piirissä oleville tuotteille vuodesta 2026.
Siirtymäkauden raportoinnin laiminlyönti saattaa estää luvan myöntämisen.
Suomessa on arviolta yli 2 100 yritystä, joiden tulisi hakea CBAM-lupa jo vuoden 2025 aikana. Tullin tietojen mukaan vasta puolet näistä yrityksistä on tehnyt CBAM-ilmoittajan raportoinnin, joka tarvitaan luvan myöntämiseksi. Lupien käsittelyyn menee aikaa. Suurin osa yrityksistä, jotka eivät ole hakeneet lupaa, on pk-yrityksiä.
CBAM-luvan yksi myöntämiskriteeri on CBAM-asetuksen velvoitteiden noudattaminen. Siirtymäkauden raportoinnin laiminlyönti saattaa estää luvan myöntämisen.
Maahantuojan pitää saada kaikista 1.10.2023 jälkeen Euroopan unionin alueelle tuotavista CBAM-tavaroista valmistajalta tieto niiden valmistuksessa syntyneistä hiilipäästöistä.
Maahantuojan pitää raportoida tiedot neljä kertaa vuodessa EU:n komissiolle siirtymäaikana 1.10.2023–31.12.2025.
Maahantuojan on hankittava lisäksi maksullisia päästötodistuksia eli CBAM-todistuksia tavaroiden valmistuksessa syntyneitä päästöjä vastaava määrä.
Vuodesta 2026 valtuutettu CBAM-ilmoittaja toimittaa vuosi-ilmoituksen komissiolle CBAM-rekisteriin vuosittain.
Tulli ohjeistaa näin CBAM-luvan hakijoita:
Komission hiilirajamekanismin verkkosivuilla Carbon Border Adjustment Mechanism on lisätietoa aiheesta englanniksi. Sivuilla on esimerkiksi työkalu, jolla voitte ottaa selvää vaikuttaako hiilirajamekanismi toimintaanne, ”CBAM Self Assessment Tool” kohdassa Guidance.
Sivulla on lisäksi päästötietolomake, jonka voitte lähettää tavaran valmistajalle täytettäväksi ”CBAM communication template for installations” kohdassa Guidance.
Oikein täytetyltä lomakkeelta löytyvät raportilla annettavat tiedot.
Jos toimija jättää virheellisen tai puutteellisen raportin, Tulli saattaa toimivaltaisena viranomaisena aloittaa korjaamismenettelyn ja määrätä toimijalle virhemaksun.
Tulli noudattaa linjauksissa komission ohjeistusta. Ohjeistuksen mukaan virhemaksua ei tarvitse määrätä, jos toimivaltainen viranomainen katsoo, että maahantuoja on tehnyt tarvittavat asiat raporttiin vaadittavien tietojen saamiseksi. Apua CBAM-asioissa saa Tullista osoitteesta: cbam@tulli.fi
Juttua korjattu 10.12. kello 18.00. Tarkennettu muun muassa CBAM-raportointia luvan edellytyksenä ja stiä että CBAM-lupaa voi hakea jo vuoden 2025 aikana. Jutusta on poistettu tieto karanteenista ja todettu että siirtymäkauden raportoinnin laiminlyönti saattaa estää luvan myöntämisen.
Myös otsikko on korjattu
Outi Toivanen
vastuullisuusasiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari
Neuvontapalvelut
Enterprise Europe Network
Tutustu kaikkiin kansainvälistymispalveluihimme, me autamme >>
Lue myös:
Viikon kysymys: Mistä saan tietoa CBAM-hiilirajamekanismista ja siihen liittyvistä velvoitteista? (5.10.2023)
Käytännön neuvot yrityksille: Hiilirajamekanismi tulee voimaan lokakuussa 2023 (14.4.2023)