Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Yrityssaneerauksen vaiheet voidaan jakaa neljään eri osaan, joita ovat saneerausta koskevan hakemuksen tekeminen, saneerausmenettelyn aloittaminen, saneerausohjelman vahvistaminen sekä saneerauksen päättyminen. Yrityssaneeraus voi myös päättyä missä saneerauksen vaiheessa tahansa, esimerkiksi velallisen taloudellisen tilan takia tai konkurssiin asettamisen vuoksi.
Hakemusvaihe alkaa, kun yhtiö jättää hakemuksen käräjäoikeuteen ja kestää siihen asti, että käräjäoikeus joko tekee päätöksen saneerausmenettelyn aloittamisesta tai hylkää hakemuksen. Käräjäoikeuskäsittely kestää käräjäoikeudesta riippuen 2–3 kuukautta. Kuluja alkaa syntyä, kun saneeraushakemusta valmistellaan jo ennen hakemuksen jättämistä ja samalla selvitetään saneerauskelpoisuutta. Pk-yrityksen tämän vaiheen kulut ovat tyypillisesti 5 000–10 000 euroa. Vaikeuksissa olevan yrityksen olisi siten varauduttava tässä vaiheessa noin 4–5 kuukauden aikaikkunaan.
Saneerausohjelma voidaan vahvistaa huomattavasti tavanomaista nopeammin, mikäli saneerausohjelman vahvistaminen saa velkojilta riittävän kannatuksen. Saneerausohjelman nopeutettuun vahvistamiseen riittää, jos ohjelman on hyväksynyt 70 % velkojen kokonaismäärästä ja jokainen velkoja, jonka saatava on vähintään 10 % saatavien kokonaismäärästä.
Vaihtoehtoisesti edellä mainitut prosenttirajat ovat 60 % velkojen kokonaismäärästä ja velkojista, joiden saatava on vähintään 10 % saatavien kokonaismäärästä, mikäli saneerausmenettelyssä olevan yrityksen tulee saneerausohjelman mukaan maksaa vähintään 25 % kunkin saatavan kokonaismäärästä viimeistään vuoden kuluessa saneerausohjelman vahvistamisesta.
Käräjäoikeuden päätettyä menettelyn aloittamisesta, alkaa saneerausohjelman valmistelu. Saneerausohjelman tekemiseen kuluu usein lähes vuosi ja tässä vaiheessa syntyvätkin saneerausmenettelyn suurimmat kustannukset. Selvittäjäksi määrätään yleensä asianajaja, joka veloittaa työskentelystään tuntihinnalla. Lisäksi voidaan avuksi tarvita tilintarkastajaa sekä kiinteistöjen ja muiden omaisuuserien arvioitsijoita. Asianajajat arvioivat, että tämän vaiheen kustannukset ovat 15 000 eurosta ylöspäin. Nyrkkisääntönä voi siten sanoa, että hakemuksesta saneerausmenettelyn aloittamiseen menee vähintään vuosi.
Kun käräjäoikeus vahvistaa laaditun saneerausohjelman, alkaa sen usein noin viisi vuotta kestävä toteutusvaihe. Ohjelma-aika voi kyllä olla lyhyempi tai viisi vuotta pitempikin. Useimmiten ohjelman laatinut selvittäjä määrätään ohjelman valvojaksi. Valvojan tehtävät koostuvat maksuohjelman toteutumisen seuraamisesta ja yhteydenpidosta velkojien suuntaan. Tämän vaiheen kustannukset ovat usein ohjelmavaihetta pienemmät – riippuen tietenkin vastaantulevista tilanteista ohjelma-aikana.
Menettely päättyy, kun velallinen on suorittanut ohjelman mukaiset suoritukset velkojille. Saneerausohjelmassa määrätty velkajärjestely tai koko saneerausohjelma voidaan määrätä myös raukeamaan menettelyn aikana. Velkajärjestely voi raueta, jos velallinen on olennaisella tavalla laiminlyönyt ohjelman mukaisen velvollisuutensa velkojalle, rikkonut varojenjakokieltoa, tai jos saneerausohjelmassa määrätty muu raukeamisperuste toteutuu.
Marko Silen
johtaja
Helsingin seudun kauppakamari
Neuvontapalvelut
Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.
Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.
Juridiikan koulutuksissamme päivität oikeustietosi liike-elämän eri aihealueista ja sopimuksista -ota haltuun osakassopimus, it-sopimukset, logistiikkasopimukset ja rahoitussopimukset. Tutustu myös whistleblowing-kursseihimme.