Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Väärin
Vuosilomalaki ei mahdollista vuosiloman maksamista rahana kuin muutamassa nimenomaisesti säädetyssä poikkeustilanteessa.
Näitä poikkeustilanteita ovat:
Vuosilomaa ei saa maksaa rahana muissa tapauksissa, vaikka työntekijä niin haluaisikin.
Väärin
Viime kädessä on työnantajan velvollisuus huolehtia, että vuosiloma pidetään lain sallimissa rajoissa. Jos ei vuosiloman ajankohdasta sovita, työnantaja määrää vuosiloman ajankohdan.
Väärin
Vuosiloma pitää antaa vuosilomalain mukaisesti, vaikka työntekijä olisikin lomautettuna tai perhevapaalla. Vuosilomaa ei saa ilman työntekijän suostumusta määrätä 105 ensimmäisen raskaus- ja vanhempainvapaapäivän / 105 ensimmäisen vanhempainvapaapäivän ajalle, mutta jos lomaa ei saada sen vuoksi annettua lomakaudella, se saadaan antaa kuuden kuukauden kuluessa kyseisten raskaus- ja vanhempainvapaapäivien käyttämisestä. Vuosilomalaki ei estä vuosiloman antamista lopun vanhempainvapaan tai hoitovapaan aikana. Työntekijä ei saa kuitenkaan vanhempainrahaa vuosiloman ajalta, ja vanhempainvapaa saadaan pitää osissa, joten työnantajalla ei ole tarvetta määrätä lomaa ylipäänsä vanhempainvapaan kanssa päällekkäin. Työnantajan ja työntekijän pitäisi sopia loman pitämisestä poissaolosta huolimatta kuten muiden työntekijöiden kanssa, ja viime kädessä työnantaja määrää vuosiloman ajankohdan vuosilomalain rajoissa.
Väärin
Työnantaja voi määrätä työntekijän pitämään vuosiloman vain vuosilomalain rajoissa eli kesäloman 24 päivää lomakaudella 2.5. – 30.9. ja talviloman kuusi päivää 30.4. mennessä. Työnantajan on ilmoitettava työntekijälle loman ajankohdasta viimeistään kuukautta ennen loman alkamista tai jos se ei ole mahdollista, viimeistään kahta viikkoa aikaisemmin. Työnantaja ja työntekijä voivat kuitenkin yhdessä sopia, että työntekijä pitää ansaitut vuosilomansa ennen työsuhteen päättymistä. Työehtosopimusmääräykset kannattaa myös tarkistaa.
Väärin
Jos työsuhde on lomanmääräytymisvuoden päättyessä eli 31.3. kestänyt vuoden, kertyy koko kyseiseltä lomanmääräytymisvuodelta 2,5 päivää lomaa täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. Jos työsuhde on päättyessään kestänyt vähintään vuoden, kertyy lomaa 2,5 päivää lomanmääräytymisvuoden alusta eli 1.4. lähtien.
Työntekijän työsuhde alkoi 1.6.2023 ja päättyy 30.6.2024. Koska työsuhde on päättyessään kestänyt vähintään vuoden, työntekijälle kertyi vuosilomaa 1.6.2023–31.3.2024 kaksi päivää kuukaudessa ja 1.4.–30.6.2024 jo 2,5 päivää kuukaudessa.
Väärin
Jos työntekijä ansaitsee vuosilomaa eli työskentelee joinain kuukausina vähintään 35 tuntia, hänelle kertyy vuosilomaa. Silloin hänelle annetaan vuosiloma ja maksetaan vuosilomapalkka kuten muillekin työntekijöille.
Kati Mattinen
lakimies
Helsingin seudun kauppakamari
Päivittyvä artikkeli, edellinen päivitys 13.5.2024
Artikkelia päivitetty 4.5.2023
Artikkelia päivitetty 16.11.2022
Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.
Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.