Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Vastaavatko nämä kesällä eduskuntaan ja syksyllä voimaan tulevat lait elinkeinoelämän toiveisiin? Uudistuksessa on paljon elementtejä, jotka ovat paitsi kannatettavia mutta myös välttämättömiä, jotta 50 000 työperäisen maahanmuuttajan lisäys toteutuu vuoteen 2030 mennessä.
Näistä tärkein on sähköisen asioinnin kehittäminen. Jatkossa työnantajan olisi mahdollista täyttää luvanhakutiedot vain yhden kerran, sen jälkeen niiden tulisi olla kaikkien päätöksentekoon liittyvien viranomaisten tiedossa kuten esimerkiksi Enter Finland -palvelun kautta toimittaessa.
Työnhakijalle jo oleskeluluvan vireillepanon yhteydessä annettava henkilötunniste nopeuttaa sekä luvan käsittelyä että hakijan käytännön asettautumista Suomeen. Myös ulkoisen palveluntuottajan käytön mahdollisuus tunnistautumisessa tuo helpotusta nykyisiin isoihin viivästyksiin edustustoissa. Sähköistä asiointia tulee kehittää kaikissa muodoissaan.
Uudistus jakaa työnantajat kolmeen ryhmään: sertifioituihin, perustyönantajiin ja korkean riskin työnantajiin. Sertifioidun työnantajan statuksen – mikä helpottaa paljon vieraskielisiä palkkaavien yritysten ja samalla myös viranomaisten hallinnollista taakkaa – saisi esityksen mukaan työnantaja, jonka liikevaihto on vähintään kaksi miljoonaa euroa ja joka hakee lupia vuosittain 10 kappaletta. Ajatus on hyvä, mutta sertifiointi pitäisi toteuttaa huomattavasti laajempana ja joustavampana, jotta siitä olisi aitoa hyötyä yhteiskunnalle ja yrityksille. Sen piiriin tulisi saada vähintään 30 % työnantajista arvioidun 10 %:n sijaan.
Lainsäädännön uudistaminen on vasta lähtökohta lupakäsittelyn nopeuttamiselle. Sen lisäksi tarvitaan asettautumispalvelujen kehittämistä ja varmuus siitä, että lupaprosessiin ei jää lainsäädännöstä tulevia hidasteita viranomaisten sujuvaan tiedonsiirtoon ja yhteistyöhön. Tämä tulee varmistaa eduskunnan poliittisessa myllyssä ja vaatia, että vastuuministerit ja esittelevät virkamiehet onnistuvat tehtävässään: ensiksi tulee taata maksimissaan 30 päivän keskimääräinen työperäisen maahanmuuton oleskelulupien kokonaiskäsittelyaika ja sen jälkeen on varmistettava, että jatkossa käsittelyaika vie maksimissaan kaksi viikkoa.
Markku Lahtinen
johtaja
Helsingin seudun kauppakamari
Ulkomaalaislain kokonaisuudistus etenee eduskuntaan – eikä yhtään liian aikaisin,
Markku Lahtisen mielipidekirjoitus julkaistu Kauppalehdessä 24.3.2022