Valiokuntakuulumisia: Kauppamarin ja yritysten näkemykset hallitusohjelmassa olevista liikenne- ja infratavoitteista

Helsingin seudun kauppakamarin syksyn ensimmäisessä kaupan ja palvelujen valiokunnassa keskityttiin MAL 2010 -suunnitelmaan ja Helsingin keskustan asiointiselvitykseen 2019. Vierainamme olivat HSL:n Heikki Palomäki ja Ramboll Finlandin projektipäällikkö Eero Salminen.

Lisäksi käytiin läpi kauppamarin näkemykset hallitusohjelmassa olevista liikenne- ja infratavoitteista, niitä alusti maankäyttö- ja liikenneasioiden päällikkö Tiina Pasuri. Kaupan ja palvelujen valiokunnan puheenjohtaja on HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen.

Valiokuntakuulumisia: Kauppamarin ja yritysten näkemykset hallitusohjelmassa olevista liikenne- ja infratavoitteista

Kaupan ja palvelujen valiokunnan jäsenet maajohtaja Juhana Lamberg Mustista ja Mirristä sekä Real Estate -liiketoimintayksikön johtaja Elena Stenholm Stockmannilta.

Kokouksessa keskustelua eniten herättivät:

  • Ruuhkamaksun käytännön toteutus ja se, miten kerättyjen varojen kohdentuminen pk-seudulle voidaan varmistaa ja miten estetään puhtaasti alueellista liikkumista estävien maksurasitusten toteutuminen
  • Raskaan liikenteen taukopaikkojen puuttuminen ja kaavoittajan kyltymätön tarve yli-säädellä vähittäiskauppaa
  • Helsingin keskustan ostovoimasta 57 % liikkuu joukkoliikenteellä, 14 % autolla ja 24 % kävellen. Keskikulutus asiointikerroilla on noin 100 euroa, mitä pidettiin melko suurena lukuna
  • Asiointiselvityksen tuloksilla voi perustella tarvetta rajoittaa henkilöautoliikennettä, mutta myös tarvetta kehittää keskustan saavutettavuutta autolla: tärkeintä on katsoa kokonaisuutta, jossa keskustassa sijaitsevien kaupan ja palvelujen yritysten elinkelpoisuus säilyy ja monipuolinen yritysrakennetta voidaan keskustassa kehittää ja yksityisen sektorin työpaikkoja voidaan lisätä.

 

Kauppakamarin tiedote asiointiselvityksestä »

MAL 2019 on Helsingin seudun 14 kunnan strateginen suunnitelma, jossa kerrotaan, miten Helsingin seutua kehitetään 2019–2050. Suunnitelma on tiekartta siihen, miten seudun liikenteen päästöt saadaan laskuun, asukkaiden arjesta tehdään sujuvaa, ihmiset voivat löytää kodin kohtuullisella hinnalla, hyvien liikenneyhteyksien varresta ja työpaikoille on helppo kulkea.

Tutustu tarkemmin MAL 2019 »


Lisätietoja:
Valiokunnan sihteeri,
johtaja Markku Lahtinen
markku.lahtinen@chamber.fi

Lue myös:

Kuntien maankäyttö- ja asuntopolitiikan kehittämiskohteet alue- ja asuntoasiain valiokunnan pohdinnassa

Kesäkuussa valittavat kuntien uudet luottamushenkilöt aloittavat työnsä näillä näkymin elokuun alussa. Kauppakamarin alue- ja asuntoasiain valiokunnan maaliskuun kokouksessa keskusteltiin siitä, mitkä ovat yritysten näkökulmasta tärkeimpiä kehittämiskohteita Helsingin seudun kuntien maankäyttö- ja asuntopolitiikassa. Näkemyksiä hyödynnetään kauppakamarin vaikuttamistyössä kuntavaaleissa ja tulevalla valtuustokaudella.
Edellinen artikkeli Asokodit teki asukkaistaan jakamistalouden edelläkävijöitä Seuraava artikkeli Startupien avulla painovoimaa vastaan