Marko Silen on Helsingin seudun kauppakamarin johtaja, neuvontapalvelut

Viikon kysymys: kauppapakotteet

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys

Mistä saa tietoa kauppapakotteista?

Vastaus

Ukrainan sota on nostanut kauppapakotteet näkyvästi esille. Hyvä on muistaa että eri maihin, yrityksiin ja henkilöihin kohdistuvia pakotteita on EU:ssa ollut voimassa vuosikymmeniä. Tällä hetkellä tiiviimmin seurattavia pakotteita ovat Venäjään kohdistuvat.

Ulkoministeriön kotisivuilla kannattaa seurata uutisointia sivulta ”Venäjän hyökkäys Ukrainaan”. Eri maihin kohdistetut pakotteet on Ulkoministeriön sivuilla koostettu kohtaan ”Pakotteet maittain” jossa ovat myös Venäjään kohdistuvat pakotteet.

Maakohtaisissa pakotteissa on yleensä linkit EU:n asetuksiin ja ne voivat olla hyvinkin pitkiä ja teknisiä sisällöltään. Pakotteita on koostettu yhteen täällä. Tämän kohdan tiedot voivat kuitenkin päivittyä hitaammin kuin EU:n virallisen lehden tiedot, mutta niistä saa hyvän yleiskuvan.

Pakotteiden alaisia tavaroita voi tarkistaa tullin Finntaricista.

Kaupankäyntiä estävät myös pankkien maksunvälitystä koskevat rajoitteet eri maihin. Pankit joutuvat huomioimaan myös muiden alueiden kuin EU:n pakotteet toiminnassaan; erityisesti USA:n ja Iso-Britannian asettamat kauppapakotteet.

Jos yritys tekee jatkuvaa kauppaa maihin, jotka voivat olla pakotteiden kohteena tai asiakasyritysten omistaja tai ostetut tuotteet voivat olla sellaisia, voi harkita kaupallisten ”pakoteohjelmien” käyttöä. Nämä ohjelmat voidaan kytkeä yrityksen taloushallinnon järjestelmiin.

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Päivitetty 28.6.2024: Ukrainan sodan vaikutukset yrityksiin

Olemme koonneet pakotteisiin liittyvää tietoa, tietolähteitä ja toimintaohjeita tähän artikkeliin. Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssodan ja...

Viikon kysymys: loman pitäminen lyhennettynä työaikana

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: korvauksen maksaminen arkipyhiltä

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.