Johtava juristi Kirsi Parnila Helsingin seudun kauppakamarin neuvontapalveluista

Viikon kysymys: loman pitäminen lyhennettynä työaikana

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys

Yhdellä työntekijällämme on talviloma vielä pitämättä. Hän halusi sen rahana, mutta siihen emme suostuneet. Nyt hän haluaisi pitää talvilomansa puolikkaina päivinä siten, että olisi kahden viikon ajan töissä vain aamupäivät ja lomalla iltapäivät. Voiko tällaiseen suostua?

Vastaus

Kyllä voitte suostua, jos haluatte. Työnantaja ja työntekijä voivat sopia nimenomaan talvilomaviikon pitämisestä lyhennettynä työaikana (osa-aikatyönä). Kesälomaosuutta ei lain mukaan voi pitää osapäivinä.

Sopimus saadaan tehdä vain työntekijän aloitteesta ja lain tavoitteena on antaa työntekijälle yksi lisämahdollisuus sovittaa yhteen työ- ja vapaa-ajan vaatimuksia.

Sopimus on tehtävä kirjallisesti. Siinä on sovittava työajan lyhennyksen määrästä ja sijoittamisesta sekä osapäivinä käytettävien vuosilomapäivien määrästä.


Kirsi Parnila
lakimies
Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Neuvontapalvelut: Lomakausi on jälleen alkamassa

Vuosiloman ansainta Vuosilomalain perusteella työntekijä ansaitsee lomanmääräytymisvuoden 1.4.–31.3. aikana enintään 30 päivää vuosilomaa ja siitä 24 ensimmäistä...

Viikon kysymys: Miten lomautettuina olevien työntekijöiden kesälomien kanssa toimitaan ja voiko kesäloman määrätä pidettäväksi lomautusaikana?

Työnantaja voi määrätä kesäloman pidettäväksi lomautusaikana. Vuosiloma on lakisääteinen ja se...

Neuvontapalvelut: Yleisiä työntekijän talvilomaa koskevia kysymyksiä

Talvilomakausi alkoi lokakuun alussa ja nyt onkin hyvä hetki palauttaa mieleen loman antamiseen ja ajankohtaan liittyviä sääntöjä.