Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Työturvallisuuslaissa kielletään häirintä ja muu epäasiallinen kohtelu, joka aiheuttaa työntekijän terveydelle haittaa tai vaaraa. Epäasiallinen kohtelu on lain, yleisen hyvän tavan tai omien työvelvollisuuksien vastaista käyttäytymistä tai toimintaa toista kohtaan työssä. Häirintä on järjestelmällistä ja jatkuvaa kielteistä toimintaa tai käyttäytymistä.
Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on ryhdyttävä toimiin terveyttä haittaavan tai vaarantavan häirinnän ja muun epäasiallisen kohtelun poistamiseksi. Vaikka päävastuu on työnantajalla, työturvallisuuslaki velvoittaa myös työntekijöitä välttämään toiseen kohdistuvaa terveyttä haittaavaa tai vaarantavaa häirintää ja muuta epäasiallista kohtelua.
Häirintää ja epäasiallista kohtelua on esimerkiksi
Häirintää ja epäasiallista kohtelua puolestaan ei ole
Epäasialliseen kohteluun puuttuminen lähtee siitä, että työntekijä keskustelee asiasta epäasiallisesti käyttäytyneen henkilön kanssa. Työntekijän kannattaa myös keskustella toiminnasta esihenkilön, työsuojeluvaltuutetun tai esimerkiksi työterveyshuollon kanssa, varsinkin, jos epäasiallisesti käyttäytyvä kollega ei muuta käytöstään keskustelusta huolimatta. Mikäli epäasiallista kohtelua kohdataan esihenkilön taholta, asiasta tulee ilmoittaa hänen esihenkilölleen.
Vastuu tilanteen selvittämisestä ja tarvittavista toimista on työnantajalla. Kun työnantaja saa ilmoituksen häirinnästä tai epäasiallisesta kohtelusta, tulee asiaan reagoida viivyttelemättä. Ensin on selvitettävä häirintänä koettujen tekojen ja tapahtumien kulku puolueettomasti kaikilta osapuolilta. Jos esihenkilö katsoo, että työpaikalla esiintyy häirintää tai epäasiallista kohtelua, työnantajan on huolehdittava käytettävissään olevin keinoin, että todettu häirintä tai muu epäasiallinen kohtelu loppuu.
Työnantaja voi tarvittaessa käyttää työnjohdollisia tai kurinpidollisia toimenpiteitä, esimerkiksi epäasiallisesti käyttäytyneen siirto toiseen työpisteeseen, työaikajärjestelyt tai varoituksen antaminen. Lisäksi työnantajan tulee riittävän pitkällä aikavälillä seurata, että häirinnän lopettamiseksi tehdyt toimet toteutuvat ja ovat riittäviä.
Kristiina Rautiainen
juristi
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari
Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon, työsuhde- ja lakiasioihin. Voit tarkastaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkosta
Tutustu myös KauppakamariKaupan verkkopalvelussa oleviin teoksiin ja koulutuksiin