Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
EU:n alueella otettiin 1.1.2025 käyttöön pienten yritysten EU-myynnin arvonlisäverojärjestelmä, jonka myötä vähäisen toiminnan verovapaus laajeni myös toiseen jäsenvaltioon sijoittautuneeseen yritykseen. Uusi sääntely perustuu vuonna 2020 hyväksyttyyn pienyritysdirektiiviin (Neuvoston direktiivi (EU) 2020/285) sekä asetuksen (EU) N:o 904/2010 muutokseen. Samassa yhteydessä Suomessa nostettiin arvonlisäverovelvollisuuden alarajan määrää 20 000 euroon.
Järjestelmä mahdollistaa sen, että suomalainen yritys voi myydä tavaroita ja palveluja tietyin edellytyksin arvonlisäverottomasti toisessa EU-maassa. Vastaavasti toiseen EU-maahan sijoittautunut yritys voi myydä tavaroita ja palveluja arvonlisäverottomasti Suomessa.
Järjestelmä on vapaaehtoinen ja tarkoitettu pienille yrityksille, jotka harjoittavat liiketoimintaa EU-alueella. Järjestelmään ei voi rekisteröityä yritys, jonka liiketoiminnan kotipaikka on EU:n ulkopuolella tai Ahvenanmaalla.
Suomeen sijoittautunut yritys voi rekisteröityä pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmään riippumatta siitä, onko yritys Suomessa alv-rekisterissä. Järjestelmään rekisteröity yritys saa yksilöllisen EX-tunnuksen, joka muodostetaan yrityksen alv-tunnisteesta tai Suomen maatunnuksesta ja yrityksen y-tunnuksesta. EX-tunnus myönnetään muissa EU-maissa tapahtuvaa verovapauden soveltamista varten.
Edellytyksenä pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmän käytölle on, että yrityksen vuosittainen liikevaihto EU-alueella on enintään 100 000 euroa eivätkä myynnit ylitä kansallista vähäisen toiminnan rajaa kohdemaissa kuluvana eivätkä edeltävänä kalenterivuonna. Yrityksen pitää itse seurata kansallisen liikevaihtorajan ja EU-liikevaihtorajan mahdollista ylittymistä.
Kun EU-maa myöntää verovapauden, se koskee kaikkia kyseisessä maassa tehtyjä tavara- ja palvelumyyntejä kuluttajille ja toisille elinkeinonharjoittajille. Myynti on vapautettu verosta siinä EU-maassa, jossa se on myyntimaasäännösten mukaan myyty. Verovapautta voi alkaa soveltaa vasta sitten, kun kyseinen maa on myöntänyt verovapauden.
Myönnetty verovapaus koskee vain myynnin veroa. Se ei kata pienen yrityksen tekemiä käännetyn verovelvollisuuden alaisia ostoja tai maahantuonteja. Jos yritys tekee esimerkiksi yhteisöhankinnan tai maahantuo tavaraa toisessa EU-maassa, voi edelleen joutua ilmoittamaan ja maksamaan arvonlisäveroa kyseisessä maassa.
Järjestelmään rekisteröityminen mahdollistaa pienimuotoisen liiketoiminnan toisessa EU-maassa ilman arvonlisäverovelvoitteita. Jos yrityksellä on myyntiä toisessa EU-maassa, mutta yritys ei käytä järjestelmää, sen pitää ilmoittaa ja maksaa arvonlisävero tästä myynnistä joko rekisteröitymällä suoraan kyseiseen EU-maahan tai arvonlisäveron erityisjärjestelmään (OSS).
Pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmä voi olla vaihtoehto esimerkiksi arvonlisäveron erityisjärjestelmän käytölle, mutta se ei poissulje sitä. Yritys voi edellytysten täyttyessä hyödyntää eri järjestelmiä samanaikaisesti eri maissa tapahtuviin myynteihin.
Jos yritys soveltaa vähäisen toiminnan verovapautta jossain toisessa EU-maassa, yritys ei voi vähentää tähän myyntiin kohdistuvien hankintojen sisältämää arvonlisäveroa. Pienten yritysten alv-järjestelmässä on kyse toiminnan vähäisyyden perusteella arvonlisäverosta vapautetusta liiketoiminnasta ja siten järjestelmän mukaan harjoitettuun liiketoimintaan kohdistuvien ostojen arvonlisäverosta ei ole vähennysoikeutta. Jos yrityksellä on paljon verollisia ostoja ja yritys haluaa edelleen vähentää hankintoihinsa sisältyvät arvonlisäverot täysimääräisesti, sen ei tule rekisteröityä järjestelmään.
Pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmään rekisteröity yritys antaa neljännesvuosittain pienten yritysten EU-myynnin ilmoituksen eli neljänneskalenterivuosi-ilmoituksen OmaVerossa. Ilmoituksella pitää ilmoittaa kaikki myynnit EU:ssa, ei pelkästään järjestelmän piiriin kuuluvia verosta vapautettuja myyntejä.
Koska järjestelmän käyttö on vapaaehtoista, järjestelmän käytön tai verovapauden soveltamisen yksittäisessä EU-maassa voi lopettaa ilmoittamalla siitä OmaVerossa. Käytön tai verovapauden soveltamisen yksittäisessä EU-maassa voi lopettaa esimerkiksi siksi, että yritys ei enää myy tavaroita tai palveluja tähän maahan, tai koko järjestelmän käytön siksi, että EU:n liikevaihtoraja ylittyy tai yritystoiminta päättyy kokonaan.
Mika Olli
veroasiantuntija
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari
Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin.
Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme olipa kyseessä sitten henkilöstö- tai palkkakysymys, verotus- tai kirjanpitoasia >> Asiantuntijatiimimme auttaa sinua eteenpäin.
Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.