Artikkelikuva

Nuoret osaajat ovat muutoksen moottoreita

Nuoret harjoittelijat tuovat työyhteisöön muutoksen tuulia, uusia työtapoja ja näkökulmia, jos heille vain annetaan siihen mahdollisuus. OPn Kiitorata trainee -ohjelmassa uuden sukupolven osaajille tarjotaan alusta asti vastuullisia ja motivoivia tehtäviä, unohtamatta opintojen edistämisen ja valmistumisen tärkeyttä.

OP Ryhmä on valtakunnallisesti varsin merkittävä nuorten työllistäjä, sillä se tarjoaa joka kesä viitisensataa kesätyöpaikkaa. Noin puolet työllistyy paikallisiin osuuspankkeihin, toinen puolisko keskus­yhteisön eri toiminta-alueille Helsinkiin, Tam­pereelle ja Ouluun.

Uuteen osaajapolveen kudotaan verkostoja myös maanlaajuisella oppilaitosyhteistyöllä. Pääkaupunkiseudulla OPn partnerikoulut ovat Aalto-yliopisto sekä Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, mutta yhteistyötä tapahtuu myös muiden oppilaitosten kanssa. Joukkoon mahtuu myös lopputöitä tekeviä harjoittelijoita, joiden pääaineet ja tutkimusaiheet ovat entistä useammin perinteisen rahoitus- ja vakuutusalan ulkopuolelta. Syykin on toisaalta selvä: OP on levittäytymässä vauhdikkaasti uusille aloille.

Viime talvena “junnupalettiin” lisättiin uusi trainee-ohjelma, OPn Kiitorata, johon haettiin opintojensa loppuvaiheessa olevia tai vastavalmistuneita nuoria osaajia. Traineet sijoittuivat Kehittäminen ja Teknologiat -alueelle monipuolisiin työtehtäviin, kukin omien vahvuuksiensa mukaisiin rooleihin.

– Ohjelma herätti kiitettävästi kiinnostusta, sillä hakijoita oli lähes 300. Heistä seulottiin mukaan kolmetoista soveltuvinta, OPn trainee-ohjelman projektipäällikkö Jani Mikanmaa kertoo.

Kyseenalaistajille on yrityksissä kysyntää

Trainee-ohjelman kokemukset ja tulokset olivat loistavat ja seuraavaa ohjelmaa viritellään jo ensi vuodelle. Mikanmaan tavoin rekrytoinnista ja työnantajakuvasta vastaava HR-asiantuntijapäällikkö Erja Vilja koros­taa, että opintosuoritukset, arvosanat ja työkokemus ovat edelleen painavia valintakriteerejä. Vielä tärkeämpää on kuitenkin oma motivaatio, halu kehittyä ja kehittää sekä valmius ottaa vastuuta.

– Nuoret osaajat tuovat mukanaan tuoretta osaamista ja he kyseenalaistavat totut­tuja tapoja. Tässä on iso ero takavuosiin, jolloin heidät pestattiin lähinnä lomalaisten paikkaajiksi tai kokeneempien avuksi, Vilja muistuttaa.

Nuorten sisäänajo edellyttää avoimuutta, muutosvalmiutta ja vastuunjakoa koko työyhteisöltä.

Suunsa avaaminen ja omien näkemysten esittäminen kokeneiden konkarien keskellä ei välttämättä ole helppoa. OPlla siihen kuitenkin kannustetaan ja rohkaistaan.

– Trainee-ohjelmaan osallistuneet ovat esimerkiksi päässeet esittämään näkemyk­siään oman liiketoimintaryhmän lisäksi koko pankkikonsernin ylimmälle johdolle. Heitä on kuunneltu ja kiitelty, Vilja kertoo.

OPn HR-ammattilaisten mielestä nuorten työtavat ja näkemykset ovat entistä tärkeämpiä jokaisessa organisaatiossa. Heidän sisäänajonsa kuitenkin edellyttää avoimuutta, muutosvalmiutta ja vastuun­jakoa koko työyhteisöltä.

– Jos tätä ei löydy, myös yrityksen kiinnostavuus ja vetovoima hiipuu nuorten silmissä, Mikanmaa muistuttaa.

Aktiivisuus palkitaan – oma suu kannattaa avata

Anni Piispa ja Antti Niskanen hakivat trainee-ohjelmaan heti, kun saivat siitä tietoa. Kotipaikkakuntansa Osuuspankissa aiemmin kesätöissä ollut 27-vuotias Piispa tekee gradua Jyväskylän yliopistolle tietojärjestelmätieteistä, 26-vuotias Niskanen on jo valmistunut Haaga-­Heliasta.

– OPssa on saanut alusta lähtien vastuullisia tehtäviä ja päässyt kurkistamaan alan tulevaisuuteen. Samalla finanssi­teknologia on alkanut kiinnostaa entistä enemmän, muun muassa uusien digipalveluiden kehitystyössä mukana ollut Niskanen pohtii.

Myös Anni Piispa kiittelee harjoittelijoiden tasavertaista kohtelua työporukassa. Vastuuta saa ja Piispan kohdalla tämä on tarkoittanut muun muassa testausprojektien luotsausta.

–Toki oma suu pitää avata oikeaan aikaan. Aktiivisuus kuitenkin palkitaan, järjestelmäosaaja painottaa.

Vaikka työ koukuttaa, ei gradun aihiota kuulemma haudata pöytälaatikkoon.

– Meidän periaatteemme on, että myös opiskelut hoidetaan kunnialla loppuun. Esimerkkejä, joissa työ ajaa tutkinnon edelle, on takavuosilta riittämiin, Erja Vilja muistuttaa.

Lue myös

Vaisalan kansainväliset osaajat varmistavat kilpailukyvyn 

Henkilöstön monimuotoisuuden lisääminen auttaa Vaisalaa pitämään paalupaikan globaaleilla markkinoilla. Suomessa jo asuvilla kansainvälisillä osaajilla on tässä tärkeä rooli.

Lausunto: Ympäristöministeriön ehdotus hallituksen esitykseksi kaavoitus- ja rakentamislaiksi

Huomioita alueidenkäytön kokonaisuudesta Yleistä Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus on yksi tämän...

Ennakointikamari korostaa osaajapulan ratkaisemisessa yhteistyötä

Uusimaa tarvitsee siis monia akuutteja toimia koronapandemian vaikutuksista selviämiseen. Alueella toimiva laajan toimijaverkoston muodostama Ennakointikamari...