Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Vastuullisesti toimiva yritysjohto varautuu siihen, että jotkut riidat voivat kärjistyä.
Huolellisesti suunniteltu riidanratkaisu voi osaltaan auttaa pääsemään hyviin ratkaisuihin ilman, että raskaimpiin menettelyihin täytyy turvautua.
Välimiesmenettelyssä ratkotaan riitoja, jotka osapuolet ovat sopimuksellaan siirtäneet välimiesten ratkaistavaksi yleisen tuomioistuimen asemesta. Yleensä välimiesmenettelystä sovitaan välityslausekkeella pääsopimuksessa.
Välimiesmenettelyllä on useita kilpailuetuja
Yksi keskeisimmistä on nopeus. FAI:n hallinnoimissa välimiesmenettelyissä tyypillinen kokonaiskesto on 11 kuukautta, ja menettely päättyy lopulliseen tuomioon. Yleisissä tuomioistuimissa menettelyyn voi kulua jopa 4–5 vuotta, jos käräjäoikeuden päätöksestä valitetaan hovioikeuteen.
Monissa tapauksissa vanha muistisääntö ”justice delayed is justice denied” on varsin totta. Mitä tärkeämpi riidan kohteena oleva asia on yritykselle, sitä olennaisempaa on riidan nopea ratkaisu. Riidan venyminen kuluttaa myös organisaation resursseja – kaikkea ei voi ulkoistaa asianajajalle.
Välimiesmenettelyä pidetään usein kalliina – välimiesmenettelyssä osapuolet maksavat välimiesoikeuden ja juttua hallinnoivan instituutin palkkiot. Näiden erien osuus on kuitenkin usein melko pieni asianajopalkkiot sisältävistä riidan kokonaiskustannuksista. Rahaa säästyy, kun riitaa ei tarvitse jatkaa toisessa oikeusasteessa.
Erityisesti välimiesmenettelyn nopeus tekee siitä kilpailukykyisen vaihtoehdon paljon useampiin riitoihin kuin nykyiset juttumäärät antavat ymmärtää.
FAI hallinnoi välimiesmenettelyjä. Instituutti tarjoaa menettelyä ohjaavat säännöt, tukee menettelyä sen eri vaiheissa, valitsee tarvittaessa välimiehen sekä määrää välimiesten palkkiot. FAI myös välittää tietoa riidanratkaisuun ja välimiesmenettelyyn liittyvistä kysymyksistä.
Santtu Turunen
Santtu Turunen, pääsihteeri, FAI
Lisää tietoa ja ohjeita: www.arbitration.fi
Juttu on julkaistu myös 17.9. ilmestyneessä lehdessä »