Artikkelikuva

Vastuullisuus teemana Vantaan Elinkeinopäivässä

Vastuullisuus on kivijalka, jonka kestävyyteen kannattaa satsata niin yritystoiminnassa kuin valtiontaloudessa. Se oli avainviesti Vantaan elinkeinopäivässä.

Vantaan elinkeinopäivä polkaistiin käyntiin jo 43. kertaa ja osallistujien puolesta rikottiin ennätyksiä: iltapäiväseminaariin ilmoittautuneita useita satoja. Kiinnostusta lisäsi paitsi ajankohtainen vastuullisuusteema myös puhujakaarti, joka oli valtakunnan kiistatonta kärkeä, kuten pääministeri Antti Rinne (sd), Veho-konsernin hallituksen varapuheenjohtaja Philip Aminoff sekä Keskon pääjohtaja Mikko Helander.

Kesken kuumimman Posti-pyörityksen Vantaalle ehtinyt Antti Rinne korosti vastuullisuuden olevan yksi istuvan hallituksen keskeisistä periaatteista, joka korostuu etenkin työllisyys- ja koulutuspolitiikassa.

– Ideana on, että kaikki pysyvät jatkossa mukana ja jokaiselle suomalaiselle pitää tarjota näkymä tulevaisuuteen. Huomisen on oltava tätä päivää parempi, pääministeri painotti.

Työlupabyrokratiaan pikahelpotusta

Työvoimahallinnossa tämä tarkoittaa Rinteen mukaan entistä yksilöllisempiä ja tarkemmin kohdennettuja palveluja. Koulutuksessa puolestaan sitä, että toisen asteen tutkinnoista tulee minimitaso. Samalla turvataan myös yrityksille osaavan työvoiman saatavuus.

– Koulutus ja osaaminen ovat lopulta Suomen keskeiset menestystekijät, Rinne muistutti.

Puheen lomassa saatiinkin lupaus siitä, että ulkomaisten osaajien rekrytointi saadaan jatkossa selvästi nykyistä sujuvammaksi. Tämä uudistus on tarkoitus viedä läpi nopeassa aikataulussa.

– Tavoitteena on kutistaa työlupien käsittelyajat selkeissä tapauksissa noin kuukauden mittaisiksi, Rinne totesi.

Parhaimmat aplodit irtosivat kuitenkin linjauksesta, jonka mukaan Vantaalle suunniteltu ratikka tulee saamaan miljoonarahoitusta myös valtion suunnalta.

Pitkäjänteisyyttä vai pikavoittoja?

Pitkän linjan perheyrittäjä, alan asiantuntija ja hallitusammattilainen Philip Aminoff pureutui omassa esityksessään yritystoiminnan perusfilosofiaan ja tavoitteisiin. Hänen mukaansa vastuullisuus on yksi tärkeä osa monisäikeistä kokonaisuutta. Sen rinnalla yritysten on aina mietittävä myös omaa yhteiskunnallista vaikuttavuuttaan sekä kykyä uudistua markkinoiden mukana.

– Liiketoiminnassa on puolestaan linjattava, toimitaanko lyhytjänteisesti vai katsotaanko pitkälle tulevaisuuteen. Onko yritys pelkkä arvopaperi, jonka arvo halutaan saada mahdollisimman korkealle vaiko pitkäaikainen ja vastuullinen sijoitus, jossa voitot sijoitetaan takaisin yrityksen kehittämiseen?, Aminoff kyseli.

Esimerkkejä pitkäjänteisestä kehittämisestä hän löysi Aminoffien suvun omista yhtiöistä, jotka ovat nyt elämänsä kunnossa.

– Veho on perustettu 1939, Helvar vuonna 1921 ja Fastems vuonna 1901, hän huomautti.

Vastuullisuus näkyy myös vähittäiskaupassa

Keskon pääjohtajan Mikko Helanderin mukaan vastuullisuus ohjaa päivä päivältä enemmän vähittäiskaupan toimintaa. K-ryhmässä ilmastonmuutokseen, globalisaatioon, kaupungistumiseen ja digitalisaatioon alettiin paneutua toden teolla vuonna 2015 laaditussa strategiassa, jota on viime vuosina jalkautettu halki Suomen.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Pohjois-Euroopan johtavien vähittäiskauppojen joukkoon kuuluvassa K-ryhmässä kaikkia hankintoja, kuljetuksia, logistiikkaa, energiankulutusta ja omaa hiilijalanjälkeä katsotaan alati tarkemman seulan läpi, olipa kyse isosta Citymarketista tai pienestä korttelikaupasta.

Lisäksi yhtiö on lanseerannut mobiilisovelluksen, jonka avulla tavallinen kuluttaja voi selvittää omien ostostensa hiilijalanjäljen. K-ryhmä satsaa vahvasti myös päästöttömään aurinkoenergiaan sekä sähköautojen latauspisteisiin.

– Vastuullisuutta on sekin, että teemme vuosittain 6,6 miljardin euron hankinnat täältä kotimaasta. Ja nähtävästi olemme tehneet asioita oikein, sillä myyntimme ja markkinaosuutemme on noussut uuden strategian myötä jatkuvasti, Helander muistutti.

Lue myös

Julkisten hankintojen vastuullisuuskriteerit kiristyvät – oletko valmis?

Espoon, Helsingin ja Vantaan hankintayksiköiden edustajat kertoivat muuttuvista vastuullisuuskriteereistä Helsingin seudun kauppakamarin ja Enterprisen Europe...

Vastuullisuudesta versoo myös parempaa bisnestä

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä, muistuttaa vanha kansanviisaus. Se tuntuu olevan päivän sana myös yritysten vastuullisuusteoissa,...

Vantaan Energia hakee kumppanien kanssa vauhtia päästövähennyksiin

Vantaan Energia kehitti kumppaneiden kanssa biovoimalan tehoa parantavan digitaalisen järjestelmän. Yhteistyönä syntyvät innovaatiot auttavat energiayhtiötä vähentämään päästöjä.