Artikkelikuva

Viikon kysymys: keksintöjen suojaaminen Euroopassa

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys

Miten keksintöjä voi suojata Euroopassa?

Vastaus

Eurooppapatenttihakemuksella (EP-hakemus) voi saada patentin Euroopan patenttisopimukseen (European Patent Convention, EPC) liittyneissä valtiossa, joita on 38 (+2). Eurooppapatentin myöntää Euroopan patenttivirasto (European Patent Office, EPO). Myöntämisen jälkeen hakijan tulee päättää missä maissa pantenttisuoja halutaan, ja useimmissa maissa tämä edellyttää erillistä voimaansaattamista. Lopputuloksena on nippu kansallisia patentteja, joista myös maksetaan vuosimaksuja ko. maihin.

Toinen 1.6.2003 voimaan tuleva vaihtoehto keksintöjen suojaamiseen Euroopassa on yhtenäispatentti (Unitary Patent, UP), jota haetaan myös EPO:sta. Patentinhaltija voi halutessaan saattaa patentin kerralla voimaan kaikissa yhtenäispatenttijärjestelmässä mukana olevissa maissa, joita on 17.

Sekä yhtenäispatentteja että eurooppapatenteja koskevat riidat käsitellään jatkossa yhdistetyssä patenttituomioistuimessa (Unified Patent Court, UPC), ellei eurooppapatentin haltija päätä aktiivisesti jättäytyä ulos UPC- järjestelmästä.

Yhteinäispantetti voi olla kustannustehokkaampi vaihtoehto, jos suojaa tarvitaan useissa maissa. Patentoinnissa on aina harkittava eri vaihtoehtoja ja suojatarvetta yksilöllisesti, ja tulee myös huomoida ettei UPC:n hyödyntäminen ole välttämättä optimaalinen ratkaisu.

Suomea koskevien patenttien määrä tulee vuosien kuluessa kasvamaan yhtenäispatenttien myötä, ja samalla mahdollisuus patenttiloukkauksiin voi kasvaa. Vaikka yritys ei olisi patentoinut mitään, tulee toiminnanvapauteen kiinnittää huomiota uusia tuotteita kehitettäessä ja selvittää voimassa olevat patentit.


Maija Kärkäs
päällikkö
Helsingin seudun kauppakamari/Enterprise Europe Network

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: Sovittu loman ajankohta

Viikon kysymyksessä juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: Voiko työntekijän irtisanoa opintovapaan aikana ja tuleeko tällöin maksettavaksi irtisanomisajan palkka?

Työntekijällä ei ole erityistä irtisanomissuojaa opintovapaan aikana. Työnantaja voi irtisanoa työntekijän...

Viikon kysymys: Miten lomautettuina olevien työntekijöiden kesälomien kanssa toimitaan ja voiko kesäloman määrätä pidettäväksi lomautusaikana?

Työnantaja voi määrätä kesäloman pidettäväksi lomautusaikana. Vuosiloma on lakisääteinen ja se...