Artikkelikuva

Virtuaaliaamukahvia työllisyyden kuntakokeilujen tahtiin

Työllisyyden kuntakokeilut alkavat maaliskuussa 2021. Taustalla ovat hallitusohjelman kirjaukset työllisyysasteen nostamisesta ja kuntien roolin vahvistamisesta työllisyyspalveluiden järjestäjänä. Virtuaaliaamukahvit työllisyyden kuntakokeilujen parissa houkuttelivat joulukuun puolivälissä Teamsin ääreen lähes 50 kiinnostunutta kuulijaa.

Virtuaaliaamukahvit työllisyyden kuntakokeilujen parissa houkuttelivat joulukuun puolivälissä Teamsin ääreen lähes 50 kiinnostunutta kuulijaa. Johtava asiantuntija Tanja Ståhlberg työ- ja elinkeinoministeriöstä johdatti aiheeseen kertomalla uudistuksen tavoitteista. Kuntakokeilut alkavat maaliskuussa 2021 aiotun vuodenvaihteen sijaan ja sen taustalla ovat hallitusohjelman kirjaukset työllisyysasteen nostamisesta ja kuntien roolin vahvistamisesta työllisyyspalveluiden järjestäjänä.  Kokeiluissa kaikkiaan n. 230 000 asiakasta siirtyy TE-palveluista kunnille. Kokeilun piiriin kuuluvat työnhakijat, jotka saavat työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa, maahanmuuttajat ja vieraskieliset työnhakijat sekä alle 30-vuotiaat työnhakijat.

Uudellemaalle tulossa viisi kokeilualuetta

Uudenmaan TE-toimiston johtaja Tiina Korhonen avasi puheenvuorossaan kuntakokeilujen vaikutuksia Uudellamaalla TE-palvelujen näkökulmasta katsottuna. Uudellamaalla kokeilualueita on yhteensä viisi: Helsinki, Espoo, Vantaa-Kerava, Hanko-Raasepori ja Porvoo. Hieman alle puolet Uudenmaan TE-toimiston työnhakija-asiakkaista siirtyy kokeilujen vastuulle ja samalla Uudenmaan TE-toimiston henkilöstöstä hieman alle puolet siirtyy kokeilukaupunkien työnjohdon alle.  Yritys- ja rekrytointipalvelut kuuluvat myös kuntakokeilujen aikana TE-toimiston vastuulle.

Tilaisuudessa kuultiin myös Helsingin, Espoon ja Vantaa-Keravan puheenvuorot, joiden kuntakokeiluista kertoivat maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja Ilkka Haahtela Helsingistä, työllisyyspalveluiden johtaja Susanna Taipale-Vuorinen Vantaalta ja liiketoimintajohtaja Riikka-Maria Yli-Suomu Espoon Omniasta.

Yrityksiä huolettaa palveluiden löydettävyys

Keskusteluissa nousi esille erityisesti huoli siitä, miten yritykset löytävät tarvitsemansa palvelut ja miten yhteistyö eri toimijoiden ja kokeilualueiden välillä tapahtuu. Saumaton linkki työnhaku- ja yrityspalveluiden välillä on tärkeää ja yritysten on löydettävä palvelut sujuvasti kuntakokeilualueesta riippumatta.

Lue myös

Kauppakamarin uusi Suhdannepulssi tarjoaa ajankohtaisen tilannekuvan Helsingin seudulta

Minkälaiset näkymät yritysten suhdanteissa on tällä hetkellä? Entä miltä suhdanteet näyttävät kolmen kuukauden päästä? Helsingin...

Toimitusjohtajalta: Julkisen talouden korjaaminen edellyttää rakenteellisia uudistuksia

Helmikuun 2023 lopussa valtionvelan määrä oli 144 miljardia euroa. Valtionvelan korkomenot vuonna 2023 ovat arviolta...

Osaavan työvoiman saatavuus ja poikittaiset liikenneyhteydet tärkeitä Keski-Uudellemaalle

Johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista nosti esille yritysten toimintaympäristön elinvoimaisuuden...