Artikkelikuva

Virtuaaliaamukahvia työllisyyden kuntakokeilujen tahtiin

Työllisyyden kuntakokeilut alkavat maaliskuussa 2021. Taustalla ovat hallitusohjelman kirjaukset työllisyysasteen nostamisesta ja kuntien roolin vahvistamisesta työllisyyspalveluiden järjestäjänä. Virtuaaliaamukahvit työllisyyden kuntakokeilujen parissa houkuttelivat joulukuun puolivälissä Teamsin ääreen lähes 50 kiinnostunutta kuulijaa.

Virtuaaliaamukahvit työllisyyden kuntakokeilujen parissa houkuttelivat joulukuun puolivälissä Teamsin ääreen lähes 50 kiinnostunutta kuulijaa. Johtava asiantuntija Tanja Ståhlberg työ- ja elinkeinoministeriöstä johdatti aiheeseen kertomalla uudistuksen tavoitteista. Kuntakokeilut alkavat maaliskuussa 2021 aiotun vuodenvaihteen sijaan ja sen taustalla ovat hallitusohjelman kirjaukset työllisyysasteen nostamisesta ja kuntien roolin vahvistamisesta työllisyyspalveluiden järjestäjänä.  Kokeiluissa kaikkiaan n. 230 000 asiakasta siirtyy TE-palveluista kunnille. Kokeilun piiriin kuuluvat työnhakijat, jotka saavat työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa, maahanmuuttajat ja vieraskieliset työnhakijat sekä alle 30-vuotiaat työnhakijat.

Uudellemaalle tulossa viisi kokeilualuetta

Uudenmaan TE-toimiston johtaja Tiina Korhonen avasi puheenvuorossaan kuntakokeilujen vaikutuksia Uudellamaalla TE-palvelujen näkökulmasta katsottuna. Uudellamaalla kokeilualueita on yhteensä viisi: Helsinki, Espoo, Vantaa-Kerava, Hanko-Raasepori ja Porvoo. Hieman alle puolet Uudenmaan TE-toimiston työnhakija-asiakkaista siirtyy kokeilujen vastuulle ja samalla Uudenmaan TE-toimiston henkilöstöstä hieman alle puolet siirtyy kokeilukaupunkien työnjohdon alle.  Yritys- ja rekrytointipalvelut kuuluvat myös kuntakokeilujen aikana TE-toimiston vastuulle.

Tilaisuudessa kuultiin myös Helsingin, Espoon ja Vantaa-Keravan puheenvuorot, joiden kuntakokeiluista kertoivat maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja Ilkka Haahtela Helsingistä, työllisyyspalveluiden johtaja Susanna Taipale-Vuorinen Vantaalta ja liiketoimintajohtaja Riikka-Maria Yli-Suomu Espoon Omniasta.

Yrityksiä huolettaa palveluiden löydettävyys

Keskusteluissa nousi esille erityisesti huoli siitä, miten yritykset löytävät tarvitsemansa palvelut ja miten yhteistyö eri toimijoiden ja kokeilualueiden välillä tapahtuu. Saumaton linkki työnhaku- ja yrityspalveluiden välillä on tärkeää ja yritysten on löydettävä palvelut sujuvasti kuntakokeilualueesta riippumatta.

Lue myös

Toimitusjohtajalta: Panostusta pääkaupunkiseudun matkailuun

Vantaallakin majoituskapasiteettia on lisätty ripeään tahtiin, ja siellä sijaitsee kaksi Suomen suurinta hotellia. Koska huonekapasiteetti...

Työministeri Arto Satonen syyskokouksessa: Tinkiminen työelämän uudistuksista vie Kreikan tielle

Julkisen talouden tasapainottaminen kuudella miljardilla, 100 000 uutta työllistä sekä investointien vauhdittaminen...

Toimitusjohtajalta: Hallitus töihin

Uuden hallituksen alkutaival on ollut hankala. Yrityksissä on seurattu julkisuudessa käytävää keskustelua suurella huolella. Työvoiman tarve on...