Helsingin toimisto
Käyntiosoite: Kalevankatu 12, 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 68, 00131 Helsinki
Puhelin: 09 228 601 (vaihde)
kauppakamari@helsinki.chamber.fi
Myöhemmin siirryin liiketoimintavastuuseen pörssiyhtiöön, sitten oululaiseen perheyhtiöön ja sen jälkeen globaaleille kentille, ja sama havainto ihmisten erilaisista toimintatavoista jatkuu. Kuitenkin oma suhtautuminen asiaan on eri: mitä asialle pitäisi tehdä vai pitäisikö? Hallituksesta käsin näkökulma on auttaa toimitusjohtajaa onnistumaan; millä eväillä hän johtaa yrityskulttuuria vai johtaako?
En edes yritä besserwisseröidä yrityskulttuurin syvempiä saloja, mutta toivottavasti jätän muutamia ajatuksen siemeniä itämään. Peter Drucker totesi vuosia sitten: ”Culture eats strategy for breakfast”
Väite pitää edelleen paikkansa. On yrityksen strategia miten timantti tahansa, yksikään työntekijä ei lähde töihin sitä toteuttamaan siksi, että osakkeenomistajat saisivat joskus osinkonsa. Eivät mokomat työmuurahaiset inspiroidu edes siitä, että markkinaosuutta haetaan tai kiinteitä kuluja leikataan 10 %.
”Yrityskulttuuri” terminä on kutakuinkin yhtä geneerinen kuin ”strategia”: se tarkoittaa eri ihmisille ja yrityksille eri asiaa. Jollekin (kuten minulle 30-vuotiaana) se on tunnelma käytävillä. Toisille se voi olla hr-osaston tapa johtaa työhyvinvointia tai järjestää esimiesten valmennusta. Näpertelyksi jää, jos se tähän jätetään.
Yrityskulttuuri on olemassa, ja se toteutuu ihan varmasti, halutaan tai ei. Siksi sitä kannattaa johtaa, aivan kuten muitakin asioita. Tuloslaskelman ylin ja viimeinen rivikin toteutuvat takuulla, joten niitä ja niiden välissä olevia rivejä johdetaan.
Yrityskulttuuri kuuluu ylimmän johdon agendalle – myös hallituksen tulee olla siitä kiinnostunut.
Yrityskulttuurin johtaminen on arkisia valintoja ja tekoja. Erityisen tärkeää se on muutostilanteessa. Yrityskulttuuri ei muutu käskemällä tai niin päättämällä. Sitä ei voi vaihtaa kuten verhoja, ja se muuttuu hitaasti. Sanotaan se ääneenkin: suurin osa meistä on laiskoja ja haluttomia muuttumaan tai menemään epämukavuusalueelle. Yrityskulttuurin muuttaminen onkin kivuliasta ja hidasta; ylläpitäminen on merkittävästi helpompaa – ja halvempaa.
Jouni Heinonen, Rohjeta Advisorsilla työskentelevä liikkeenjohdon konsultti haastattelee
pitkän linjan yritysjohtaja Jukka Hienosta yrityskulttuurista.
Mikä sitten on hallituksen rooli yrityskulttuurin johtamisessa? Hallituksenhan tulee jättää strategian jalkautus toimitusjohtajan ja muun toimivan johdon tehtäväksi.
Haimme uutta toimitusjohtajaa Motivaan, Suomen valtion kestävän kehityksen yhtiöön keväällä 2019.
Valituksi tuli Vesa Silfver, joka vakuutti meidät persoonallaan ja osaamisellaan.
Merkittäväksi valintakriteeriksi nousi Vesan henkilökohtainen sitoutuminen kestävän kehityksen edistämiseen ja paremman maapallon tulevaisuuden rakentamiseen. Aloittaessaan tehtävässään Vesa kertoi Motivan henkilöstölle ekaluokkalaisesta pojastaan, johon oli iskenyt ilmastoahdistus eräästä tv-dokumentista. Vesa oli lohduttanut pientä poikaansa kertomalla, että iskä on aloittamassa uudessa työssä, jossa hän tekee parhaansa ilmastonmuutoksen pysäyttämisen eteen.
Voisiko sitoutumista yhtiön missioon enää paremmin sanoittaa.
Vesa on ollut Motivan ruorissa nyt puolitoista vuotta. Kahden edellisen tilikauden aikana konsernin liikevaihto on kasvanut, tulos yli kolminkertaistunut ja henkilöstötyytyväisyys jatkaa paranemista. Vesan johdolla tiimi panostaa suurella sitoumuksella strategian toimeenpanoon.
Motivassa on toimitusjohtaja, jonka henkilökohtainen sitoutuminen yhtiön missioon on näkyvää ja aitoa.
Hallitus on tehnyt onnistuneen toimitusjohtajavalinnan.
”If you want something to grow, pour champagne on it” on parempi tienviitta kulttuurin johtamiseen kuin Peter Drucknerin mantra.
Optimismi, kannustus, innostus, kuplat ja riemukas tekemisen meininki ovat tätä päivää strategian toimeenpanossa. Käskyttäminen jäi 1990-luvulle, jolloin minä aloittelin uraani niiden verhojen ja seinien merkitystä pohdiskellen.
Anja Kahri
KTM, HHJpj
Motiva Oy & Motiva Services Oy hallituksen puheenjohtaja
Psycon Oy, hallituksen jäsen
Helsingin Hallituspartnerit ry:n jäsen