Yrityskommentti: Itä-Uudenmaan osuuspankin pankinjohtaja Mauri Molanderilta

Itä-Uudenmaan Osuuspankin Mauri Molander: Tärkeintä on nyt luottamuksen palauttaminen

Pankinjohtaja kantaa eniten huolta koronakriisin pitkän aikavälin talousvaikutuksista. Tärkeintä olisi palauttaa kuluttajien ja yritysten luottamus mahdollisimman nopeasti.

Itä-Uudenmaan Osuuspankissa viime viikot ovat olleet poikkeuksellisen kiireiset, kun koronakriisistä kärsineet yritykset ovat joutuneet hakemaan nopealla aikataululla rahoitusta liiketoimintansa pelastamiseksi.

– Kriisi on vaikuttanut eri yrityksiin ja toimialoihin hyvin erilaisella tavalla. Pahin tilanne on hotellien tai ravintoloiden kaltaisilla aloilla, joilla liikevaihto on pudonnut nollaan, Itä-Uudenmaan Osuuspankin toimitusjohtaja Mauri Molander sanoo.

Hän kantaa huolta monen asiakasyrityksen selviämisestä lyhyellä tähtäimellä. Vieläkin enemmän hän on kuitenkin huolissaan maan taloudesta pitkällä aikavälillä.

– Missä kunnossa talous on syksyllä, talvella ja ensi keväänä? Se on se kaikkein eniten mieltä askarruttava kysymys.

Luottamuksen eteen tehtävä kaikki voitava

Molanderin mielestä tärkeintä olisi nyt vahvistaa kuluttajien ja yritysten luottamusta tulevaan.

– Talouden toipumisen kannalta on aivan ratkaisevaa, että ihmiset uskaltavat taas liikkua ja käydä kaupoissa. Yhtä lailla yrityksillä tulisi olla tunne, että ne uskaltavat tehdä hankintapäätöksiä ja investointeja.

Vanhaan maailmaan ei ole paluuta, mutta kysynnän elpymisen kautta palaisimme jälleen entiselle tasolle taloudellisessa aktiivisuudessa.

Luottamuksen vahvistaminen edellyttää Molanderin mielestä sitä, että koronaepidemian vuoksi asetettuja rajoituksia puretaan niin pian kuin se on mahdollista. Samalla tauti pidetään hallinnassa hybridistrategialla, joka perustuu testaamiseen, jäljittämiseen ja eristämiseen.

– Poliittisilta päättäjiltä tarvitaan selkeitä päätöksiä, joiden avulla mennään eteenpäin selkeällä marssijärjestyksellä.
Hallitukselta ja viranomaisilta Molander toivoo selkeää ja yhdenmukaista viestintää. Varoittava esimerkki on viime päivinä saadut sekavat ja ristiriitaiset ohjeistukset kasvomaskien käytöstä.

– Tällaiset epäselvät viestit ovat omiaan lisäämään epävarmuutta.

Julkinen tuki oikeaan osoitteeseen

Molanderin mielestä koronakriisin runtelemille yrityksille luvattu julkinen tuki on pääosin oikeansuuntainen ja oikein kohdistettu. Toimialasta riippumaton kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia.

Toisaalta tarvitaan tukea uuden liiketoiminnan kehittämiseen. Business Finlandin ja ELY-keskusten kehitystuet ovat olleet Molanderin mielestä perusteltuja.

– Nopealla aikataululla on käsitelty tuhansia hakemuksia, joten vääriäkin päätöksiä on varmasti tehty. 99 prosenttia päätöksistä on kuitenkin osunut oikeaan.

Molanderin mielestä karusta tilanteesta huolimatta koronakriisi voi avata tietä uudenlaiselle liiketoiminnalle ja kasvulle. Esimerkiksi kivijalkakauppa voi löytää itselleen uuden tukijalan kehittämällä perinteisen kaupan rinnalle verkkokauppaa. Ravintola voi puolestaan tehdä ruuan ulosmyynnistä pysyvän tulonlähteen.

Lue myös:

Rajavartiolaitoksen ohjeistus matkustajille maahantuloa koskien

Rajavartiolaitoksen ohjeistuksessa matkustajille koskien maahantuloa koronapandemian aikana käytetään termejä Normalisoitunut rajaliikenne, Rajoitusluokka 1 ja Rajoitusluokka 2. Maakohtaisen luokittelun avulla helpotetaan...
Edellinen artikkeli Löydä uusia tapoja toteuttaa muuttuneita liiketoimintaedellytyksiä, kiinnostuitko? Seuraava artikkeli Järjestöjen esitys hallitukselle – Työlainsäädännön ja sosiaaliturvan väliaikaisia muutoksia jatkettava vuoden loppuun asti