Artikkelikuva

Julkiset hankinnat – hankintasopimuksen muuttaminen voi johtaa yllättäviin seurauksiin

Julkisen hankintasopimuksen olennainen muuttaminen sopimuskauden aikana ilman uutta tarjouskilpailua on lähtökohtaisesti kiellettyä.

Hankintasopimuksen muutos on olennainen, jos sopimus muuttuu sen seurauksena luonteeltaan huomattavasti erilaiseksi alkuperäiseen sopimukseen verrattuna esimerkiksi, jos sopimuksen soveltamisala laajenee huomattavasti tai jos alkuperäinen sopimuskumppani korvataan toisella.

Olennaisetkin muutokset voivat olla sallittuja, jos niihin on esimerkiksi varauduttu jo tarjouspyyntöasiakirjoissa selkeillä, täsmällisillä ja yksiselitteisillä ehdoilla. Sopimuskumppanin vaihtaminen on sallittua, jos se perustuu esimerkiksi yrityskauppaan ja uusi kumppani täyttää alkuperäiset soveltuvuusvaatimukset eikä sopimusta samalla muutoin olennaisesti muuteta.

Hankintasopimuksen olennainen muuttaminen voi johtaa toimittajan kannalta ikävään yllätykseen. Hankintalaki antaa nimittäin hankintayksikölle EU-kynnysarvot ylittävissä hankinnoissa yksipuolisen oikeuden irtisanoa hankintasopimus päättymään välittömästi, jos siihen on tehty kielletty muutos. Irtisanomisoikeus koskee koko sopimusta, ei vain sovittua muutosta.

Myös markkinaoikeus voi määrätä koko sopimuksen tehottomaksi kielletyn olennaisen muutoksen seurauksena, kuten esimerkiksi tuoreessa ratkaisussa MAO:469/18 (ei lainvoimainen). Kyseisessä tapauksessa hankintayksikkö oli tilannut IT-laitetoimittajalta värikasetteja hankkimiinsa laitteisiin, vaikka kasetit eivät olleet mukana tarjouspyynnössä.

Siitä huolimatta, että sopimusta ei ollut kirjallisesti muutettu, markkinaoikeus katsoi värikasettitilausten merkinneen alkuperäisen IT-laitesopimuksen olennaista muuttamista. Markkinaoikeus määräsi koko sopimuksen tehottomaksi.


Erkko Ruohoniemi
partner
asianajaja
Asianajotoimisto Merilampi Oy

Lue myös

Arvioimme: pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä

Suomessa lopetti arviolta 31 000 yritystä viime vuonna. Pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) lopettaneita yrityksiä...

Hankintakisan voittoon vaaditaan myös vastuullisuutta

Moni pk-yritys mielii mukaan julkisen sektorin hankintoihin, mutta into voi tyssätä heti alkumetreillä monimutkaisilta tuntuviin ja paljon...

Lausunto: Ympäristöministeriön ehdotus hallituksen esitykseksi kaavoitus- ja rakentamislaiksi

Huomioita alueidenkäytön kokonaisuudesta Yleistä Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus on yksi tämän...