Risto Siilasmaan viisi vinkkiä yrittäjämäiselle johtajalle – tärkeintä on vastuunotto ja oppiminen

Collaborate for Growth 2019 tilaisuudessa Messukeskuksen lavalle nousi Nokian ja F-Securen hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa. Hän on yrittäjä henkeen ja vereen ja uskoo, että yrittäjämäisyys on ominaisuus, jota myös isojen yritysten johtajien pitää kehittää.
Risto Siilasmaan viisi vinkkiä yrittäjämäiselle johtajalle – tärkeintä on vastuunotto ja oppiminen 1

Tapio Peltonen

Järjestävän startupin EEX:n perustaja Tapio Peltonen aloittaa isolla haasteella: “Isojen organisaatioiden on pakko oppia yrittäjämäisyyttä. Yrittäjät ovat yrittäjämäisiä tai he eivät menesty. Nyt sama haaste koskettaa myös isoja organisaatioita, jotka mm. haaveilevat monimutkaisista yhteistyökuvioista, joilla vastataan toimialojen rajojen ja digitalisaation tuomaan murrokseen.”

Peltonen ja Siilasmaa keskustelevat Bonfire-bisnesmediassa julkaistussa videossa yrittäjämäisen kulttuurin synnyttämisestä isoihin yrityksiin: ”Uskon vahvasti, että ihmiset ansaitsevat löytää ympäristön, jossa he voivat tuntea omistajuutta ja vastuuta. Se on yrityksen, mutta erityisesti yksilön hyväksi.” Siilasmaa kertoo.

Siilasmaa korostaa, että yrittäjämäisen kulttuurin ytimessä on työn merkityksellisyys (engl. purpose). Kyky toimia yrittäjämäisesti riippuu siitä, kuinka vahvasti työntekijät sitoutuvat yhteiseen merkitykseen.

Kulttuuri syntyy yksilöistä. Siksi Siilasmaa haluaa keskittyä yksilöiden ominaisuuksiin. Yrittäjämäisen johtajuuden oppien soveltaminen ei edellytä asemaa johtajana.

Siilasmaan mukaan yrittäjämäisen johtajuuden opit ovat sovellettavissa isossa yrityksessä toimitusjohtajasta puutarhuriin.


Siilasmaan opit yrittäjämäiselle johtajalle

Risto Siilasmaan viisi vinkkiä yrittäjämäiselle johtajalle – tärkeintä on vastuunotto ja oppiminen 2

Risto Siilasmaa

1) Rakenna ympärillesi voimakas luottamus
Siilasmaan mukaan yksi tapa määritellä yrittäjämäistä kulttuuria on puhua korkean turvallisuuden ympäristöstä. Tärkeää on kokeiluun ja oppimiseen kannustava henki. Huono uutinen on hyvä uutinen. Huonoja uutisia on pakko voida kertoa eteenpäin.


2) Ole paranoidi, mutta optimisti
Termi paranoidi optimisti on tuttu kaikille, jotka ovat lukeneet Siilasmaan uusimman kirjan. Paranoidi optimisti on aina valmis valmis haastamaan nykyisen ja pakottaa pöytään uuden näkökulman: Miksi se toimii? Miksi se on hyvä? Miksi me tehdään tämä? Paranoidi optimisti maailman kompleksisuuteen työstämällä useita skenaariota rinnan.


3) Pyri levittämään omistajuuden ja välittämisen tunnetta
Yrittäjämäinen johtaja on se, joka ottaa vastuuta – ei vain omasta tekemisestään tai funktiosta vaan koko yrityksestä oman laatikkonsa ulkopuollella. Se, joka ottaa asiakseen selvittää, miksi aulan näyttöruutu on mustana.


4) Luo visio ja tee töitä sen eteen joka päivä
Menestyvillä yrittäjillä on yksinkertainen menestysresepti: vahva visio, sitäkin vahvempi uskon siihen sekä valmius tehdä päivittäin töitä sen saavuttamiseksi.


5) Ole oppimisaddikti
Jokainen haaste tai huono uutinen on otettava mahdollisuutena oppia. Yhdessä oppiminen on vielä tehokkaampaa: menestyvä tiimi, joka välittää toisistaan, oppii myös parhaiten yhdessä.


Yrittäjyyttä löytyy kaikista organisaatioista. Tämän Tapio Peltonen on todistanut EEXjourney-ohjelman kautta:

Meillä on isoissa yrityksissä loistavia yrittäjämäisiä johtajia, jotka haluavat tehdä töitä rohkeammin ja yhteistyöllisemmin. Tätä pitää vahvistaa ja meidän kaikkien tukea yrittäjämäisiä työkavereitamme tai alaisiamme.

Palataan Messukeskuksen lavalle. Siilasmaa kertoo olevansa iloinen lyhyestä esittelystä: “Vihaan pitkiä esittelyitä, koska ne kertovat yleensä siitä, mitä on tehty. Kiinnostavampaa on, mitä tulevaisuudessa tehdään.”

Suomen tulevaisuuden menestykselle on ratkaisevaa yrittäjämäisyys ja erilaisten toimijoiden yhteistyö.

 

Vastuunotto, sitkeys, uteliaisuus, rohkeus – Johtajista houkutellaan nyt yrittäjämäisiä

Kauppalehti:

Lue lisää


Helsingin seudun kauppakamari on mukana rakentamassa tulevaisuuden Suomea yrittäjyyden ja erilaisten yritysten yhteistyön kautta.

Helsingin seudun kauppakamari rakentaa kasvua tukemalla yrittäjämäisyyden levittämistä ja erilaisten yritysten yhteistyötä toimimalla neutraalina foorumina.


 

Lue myös:

Yhdistys – tarvitsetko kesätyöntekijää?

Yleishyödyllinen yhdistys voi palkata nuoren työskentelemään esimerkiksi urheiluseuran tai kyläyhdistyksen kesätapahtumissa, somelähettilääksi, luonnonhoitotehtäviin tai vaikkapa seuralaiseksi senioreille. OP lahjoittaa yhdistykselle...
Edellinen artikkeli AHK-verkosto on portti suomalaisyritysten kansainvälistymiselle Seuraava artikkeli Tavoitteet asetettu, toimenpiteitä odotellaan