Johtava juristi Kirsi Parnila Helsingin seudun kauppakamarin neuvontapalveluista

Viikon kysymys: vuosilomaan sisältyvät lauantait

Viikon kysymys tuo vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kysymys

Työntekijä piti talvilomaa joulun välipäivät eli ti 27.12.- pe 30.12. ja esihenkilö oli hyväksynyt loman ajankohdan. Nyt meillä on erimielisyyttä siitä, montako lomapäivää jaksolla kului.

Työntekijän mielestä lomapäiviä kului neljä (ti-pe) ja työnantajan mielestä lauantai 31.12. lasketaan mukaan ja lomapäiviä olisi siten kulunut viisi. Työnantajan lomaohjeessa lukee, että lomia voidaan työntekijän toiveesta pitää osissa mutta jokaisen työntekijän talvilomaan (6 ap) tulee sisältyä yksi lauantaille osuva lomapäivä (ja kesälomaan neljä). Miten tämä nyt menee?

Vastaus

Loma annetaan arkipäivinä, eikä vuosilomalaki erottele lauantaita muista arkipäivistä, joten lomaan sisältyy lauantai, jos se loman sijoittelusta johtuen jää loman ”sisälle”. Kun loma on tässä merkitty päättyväksi perjantaina 30.12., siinä on kulunut neljä lomapäivää. Lauantai 31.12. ei ulotu loman ajalle eikä sitä jälkikäteen voi lomapäiviin lisätä ilman työntekijän suostumusta. Työntekijälle jää siis kaksi lomapäivää myöhemmin pidettäväksi ja työnantaja voi ohjeisiinsa vedoten edellyttää, että toinen lomapäivistä tulee sijoittaa lauantaille.

Useilla työpaikoilla noudatetaan vastaavaa ”lauantaisääntöä”, jonka mukaan yhdessä tai useammassa erässä annettavassa lomassa tulee kutakin viittä yksittäistä lomapäivää kohti sisältyä yksi vapaapäivä (lauantai). Tällöin myös työntekijät ovat yhdenvertaisessa asemassa riippumatta siitä, pidetäänkö loma yhdenjaksoisena vai osissa.

Oikeammin tilanne vuosilomalain ”kolmen päivän säännön” (24.1 §:n kielto määrätä enintään kolmen päivän lomaa tai loman osaa työntekijän työvuoroluettelon mukaiselle vapaapäivälle, ilman työntekijän suostumusta) näkökulmasta olisi mennyt, jos esihenkilö ei olisi hyväksynyt työntekijän perjantaille päättyvää lomatoivetta vaan edellyttänyt, että lauantai luetaan vielä lomajaksoon kuuluvaksi ja loma päättyy 31.12. Työnantaja kuitenkin viime kädessä päättää loman ajankohdasta. Näin työntekijälle olisi jäänyt yksi työpäivälle sijoitettava lomapäivä myöhemmin käytettäväksi.


Kirsi Parnila
Lakimies
Helsingin seudun kauppakamari

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon ja lakiasioihin. Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme lomakkeen kautta.

Pohditko, onko yrityksesi jäsenemme?

Voit tarkistaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkostosta.

Lue myös

Viikon kysymys: Sovittu loman ajankohta

Viikon kysymyksessä juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin.

Viikon kysymys: Voiko työntekijän irtisanoa opintovapaan aikana ja tuleeko tällöin maksettavaksi irtisanomisajan palkka?

Työntekijällä ei ole erityistä irtisanomissuojaa opintovapaan aikana. Työnantaja voi irtisanoa työntekijän...

Neuvontapalvelut: Lomakausi on jälleen alkamassa

Vuosiloman ansainta Vuosilomalain perusteella työntekijä ansaitsee lomanmääräytymisvuoden 1.4.–31.3. aikana enintään 30 päivää vuosilomaa ja siitä 24 ensimmäistä...