Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Marko Silen, neuvontapalvelut.

Kolme kysymystä yrityssaneerauksesta

Mitä yritykseni saamisille tapahtuu kun asiakas ilmoittaa hakeutuvansa saneeraukseen?

Saneerausmenettelyyn pääsemistä haetaan käräjäoikeudelta. Hakemuksessa pyydetään usein samalla väliaikaisen maksu-, perintä- ja ulosmittauskiellon asettamista yrityksen kaikille veloille. Tämä siis pysäyttää erääntyneiden saatavien perintätoimet. Saneeraushakemuksen vireille tulo (=jättö oikeuteen) jakaa velat saneerausvelkoihin ja niin sanottuihin uusiin velkoihin. Saneerausvelkoja ovat kaikki ne velat jotka ovat syntyneet ennen saneerausmenettelyn vireille tuloa. Saneerausvelat ovat ”jumissa” saneeraukseen päässeessä yrityksessä kunnes saneerausohjelma on vahvistettu. Tähän menee usein vähintään puoli vuotta.

Uskallanko tehdä kauppaa saneerauksessa olevan yhtiön kanssa?

Saneeraushakemuksen vireille tulon jälkeen syntyvät velat on maksettava sitä mukaan kuin ne erääntyvät. Jos saneerattavalle yritykselle toimitetaan tavaroita tai palveluita, on nämä uudet velat maksettava normaalisti ja niitä voidaan periä myös tavalliseen tapaan. Jos saneerausmenettely päättyy konkurssiin, on näillä saneerauksen aikaisilla saatavilla etuoikeus panttivelkojien jälkeen. Toki konkurssitapauksessa lopputulos riippuu pesän realisoinnin tuloksesta eli tietty varovaisuus on tarpeen.

Mikä on velkojatoimikunta?

Isompien yritysten saneerauksessa asetetaan velkojatoimikunta. Sen kokoonpanon voi määrätä oikeus jo saneerauspäätöksessä. Velkojatoimikunta valvoo velkojien etua saneerauksessa ja päättää muun muassa saneerauskuluista. Velkojat joutuvat maksamaan velkojatoimikunnan kustannukset saamistensa suuruuden perusteella (laki yrityksen saneerauksesta 88 §).


Kauppakamaritiedon Vastauspankki

Vastauspankista löytyy kysymyksiä ja vastauksia yleisesti kiinnostaviin aiheisiin:
kirjanpito, palkanlaskenta, työsuhde, ulkomaankauppa, verotus ja yhtiöoikeus.

Seuraa näitä


EU:n ja Meksikon uusi kauppasopimus allekirjoitusta vaille valmis

Euroopan unioni ja Meksiko sopivat 28. huhtikuuta uuden kauppasopimuksen viimeisestä ratkaisematta olleesta kysymyksestä. Nyt ne voivat edetä uuden sopimuksen allekirjoittamisessa ja ratifioinnissa omien menettelyjensä mukaisesti.


Asunto-osakeyhtiöiden sähköiset osakeluettelot

Maanmittauslaitos avasi osakeluettelon siirtoa varten sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun torstaina 23. huhtikuuta. Siirtopalvelu on suunnattu ensisijaisesti niille taloyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää. Palveluun kirjaudutaan osakehuoneistorekisteri.fi-sivustolta. Taloyhtiöillä on aikaa osakeluettelon siirtoon vuoden 2022 loppuun asti. Päätöksen osakeluettelon siirrosta tekee taloyhtiön hallitus.


Positiivista luottotietorekisteriä ja maksuhäiriömerkintöjen lyhentämistä ryhdytään valmistelemaan

Oikeusministeriö on asettanut työryhmät valmistelemaan positiivista luottotietorekisteriä ja maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentämistä. Valmistelun aikataulu on vuodessa 2023.

Lue myös:

Tratta eli julkisuusuhkainen maksukehoitus

Nykyisessä muodossaan tratta on niin sanottu yksityisoikeudellinen tratta, jonka kanssa viranomaisilla ei ole tekemistä ja niin sanotun protestoinnin eli julkistamisen...
Edellinen artikkeli Koronapandemian vuoksi keskeytetyn projektin verovaikutuksista Seuraava artikkeli Juha-Matti Laurio: Talousrikosten tutkinta ja tutkintapyynnön laatiminen